Bas Haring

Ik ben filosoof, en ik ben ooit gepromoveerd in de kunstmatige intelligentie. Tegenwoordig ben ik hoogleraar “publiek begrip van wetenschap” aan Universiteit Leiden; ik probeer wetenschap en filosofie op een frisse, maar goede manier uit te leggen aan jan en alleman.

Ik hou van “ont-ernstigen”: het zware wat lichter maken.

Verder schrijf ik boeken. Mijn eerste boek was Kaas en de Evolutietheorie (2001); een kinderboek over evolutie. Het boek won verschillende prijzen, waaronder de Gouden Uil: de hoogstgewaardeerde prijs voor jeugdliteratuur. Mijn vorige boek Waarom Cola Duurder is dan Melk (2016), ging over economie. En mijn nieuwste boek Kunstmatige Intelligentie is niet Eng – weer een kinderboek – is eigenlijk net uit.

Ik geef regelmatig lezingen, verschijn af en toe in media – in kranten, tijdschriften en op tv. En in 2016 won ik de Duidelijke Taalprijs, als Nederlands “meest duidelijke denker”. Daar ben ik erg trots op!

Heel recentelijk ben ik gast-curator geweest van de tentoonstelling brAInpower in Rijksmuseum Boerhaave. Die tentoonstelling gaat over AI en is nog te bezoeken tot maart 2023.

Speaker Details